Fiets- en wandelvakanties in trek

Tuesday 01 July 2008 @ 13:58 CEST

Bijdrage van: OutdoorMania

Het gaat goed met de fiets- en de wandelvakanties. Het aanbod van weekendjes dichtbij huis tot langere en verre tochten neemt gestaag toe. Het moment bij uitstek waar aanbod en vraag elkaar ontmoeten is de Fiets en Wandelbeurs in de Amsterdam-Rai. Deze volledig op fiets- en wandelliefhebbers gerichte beurs vindt in 2009 plaats op zaterdag 28 februari en 1 maart.

Het is inmiddels de vijfde editie van het nieuwe concept dat in 2005 ontstond door een voorzichtige samenwerking van de Fietsvakantiebeurs en de Wandelmarkt. De nieuwe formule is inmiddels gegroeid tot een niet meer weg te denken evenement voor fiets- en wandelliefhebbers Groei zit er ook in het aantal bezoekers: van 7.800 in 2005 naar 14.835 in 2008. De oppervlakte van de beurs steeg van 6.500 m2 naar 17.000 m2. Het aantal standhouders nam toe van 120 naar 363.


Behalve groei zit er volop beweging in het segment van fiets- en wandelvakanties. Door de gedegen kennis van en de betrokkenheid bij de wereld van het fietsen en wandelen, kunnen de organisatoren van de Fiets en Wandelbeurs snel inspelen op ontwikkelingen.

Voor het huidige vakantieseizoen is o.a. het volgende waar te nemen:

• De opmars van de fiets met elektrische trapondersteuning is niet te stuiten. De modellen worden ook steeds fraaier en vallen steeds minder te onderscheiden van een ‘gewone fiets’.

• De gemiddelde prijs die de consument voor een vakantiefiets graag betaalt, stijgt razendsnel. Volgens vakantiefietsenspecialist De Vakantiefietser in Amsterdam is de gemiddelde prijs van de aldaar verkochte fietsen in drie jaar gestegen van 1600 Euro naar 2400 Euro. Snel Tweewielers in Utrecht bevestigt deze trend.

• Een toenemende groep fietsvakantiegangers wil steeds meer luxe en wil daar ook voor betalen: overdag de inspanning en ’s avonds en ’s nachts het comfort.

• Fietsvakantiegangers willen steeds meer maatwerk afgestemd op hun wijze van fietsen: racefietsen, fietsen met kinderen, easy going, flinke dagafstanden. Deze ontwikkeling valt ook onder wandelaars waar te nemen.

• Bij reisorganisatie Cycletours is Frankrijk nog steeds duidelijk nummer één als bestemming, maar Duitsland komt eraan! Bij de Fietsvakantiewinkel is Duitsland Frankrijk inmiddels gepasseerd. Volgens de Fietsvakantiewinkel komt dat door de vele fraaie en goed bewegwijzerde fietsroutes bij onze Oosterburen.

• Onder de wandelaars doet Engeland het (weer) goed.

• De fietsbus is aan het terugkomen. De laatste jaren moest Cycletours de dienstregeling steeds meer afslanken door de toegenomen concurrentie van de prijsvechters in de luchtvaart, maar de berichten over de stijgende kosten voor het vliegen maken de fietsbus weer interessant.

• Steeds meer mensen gaan meerdere malen per jaar op fiets- of wandelvakantie: in binnen- en buitenland. Opmerkelijk is dat de verweg-bestemming sterk toenemen. Reisorganisaties haken daar op in met een uitbreiding van het aanbod aan bestemmingen.

• Bij verweg-bestemmingen stijgt het aantal ouders met (jonge) kinderen opmerkelijk.

• Fietsvakantiegangers leken tot voor kort sterk te vergrijzen. Azië-specialist Asian Way of Life merkt nu ineens een opvallende toename van jongeren die verre reizen boeken.

• Het loopt storm met reserveren voor fietsen in de nieuwe nachttreinen van Nederland naar Kopenhagen, Warschau, Dresden, Praag, Salzburg, Wenen, Lugano, Como en Milaan. Op veel data in het seizoen zijn de fietsplaatsen volgeboekt.

• Een wandelvakantie wordt steeds meer gekoppeld met welness: heerlijk genieten van een wandeling in de natuur en daarna je laten verwennen.

• Meerdaagse voettochten als packagedeal met bagagetransport, maaltijden, overnachtingen en een goede routebeschrijving komen steeds meer trek.

• Spiritualiteit wordt steeds belangrijker bij fietsen en wandelen. Het pelgrimeren beperkt zich niet meer tot Santiago de Compostela en Rome. Ook breidt de belangstelling zich uit naar Mekka en Hindi of Boeddhistische bedevaartplaatsen.

• Vragen over gezondheid op reis blijven vakantiegangers te voet en op de fiets steeds sterker bezighouden.

Als aanvulling de beursvloer in de hallen biedt de komende Fiets en Wandelbeurs wederom een gedegen thematisch aanbod van informatie en een uitgebreid inhoudelijk programma met lezingen en workshops in een aantal zalen en lounges van het Rai-Congrescentrum. De paviljoens ‘fietsers informeren fietsers’ en ‘wandelaars informeren wandelaars’ geven de bezoekers een scala aan ervaring vanuit de praktijk. Behalve het specialisme is het deze combinatie van aanbod en informatie die zorgt dat de Fiets en Wandelbeurs zich opmerkelijk onderscheidt ten opzichte van andere toeristische beurzen.

Zie verder: www.fietsenwandelbeurs.nl

Reacties (0)


OutdoorMania
http://www.outdoormania.nl/article.php/fiets-wandel-vakantie-populair-010708