OutdoorMania

Münsterland, fietsparadijs net over de grens

Het Duitse Münsterland ligt net over de grens van Twente en de Achterhoek. Onder de titel Geheim over de Grens presenteert deze regio zich samen met omringende gebieden als ideaal fietsgebied. Een groepje Nederlandse fietsreisjournalisten ging in de afgelopen meimaand op verkenning, vanzelfsprekend gebeurde dat op de fiets.

“Zo rond 10–11 uur gebak bij de koffie,” was de enige aanvulling die de fietsende journalisten konden geven.


Münster, fietshoofdstad van Duitsland
De stad Münster draagt trots de titel van fietshoofdstad van Duitsland. De fiets is ook het vervoermiddel bij uitstek om deze boeiende en sfeervolle stad te leren kennen. Als een soort fietssnelweg maakt het riante fietspad Promenade een ring tussen het groen rond de oude binnenstad. Vanuit deze ring voeren tal van fietsroutes als een soort spaken naar de binnenstad zelf. Kloppend middelpunt van de stad is de 13e-eeuwse Prinzipalmarkt met het gotische stadhuis.
Voor Nederland een gedenkwaardige plek, want in de Vredeszaal van dit stadhuis werd ons land op 15 mei 1648 door de Spanjaarden als zelfstandige natie erkent. Daarmee kwam een einde aan de Tachtigjarige Oorlog. De Vredeszaal is nog geheel in tact uit de tijd van De Vrede van Munster. Verder fietsend door de stad kom je langs tal van monumenten, zoals de stenen kolos Paulusdom, maar Münster is ook een hedendaagse studentenstad met vele terrassen in het Kuhviertel. Vooral de donkerbruine Jubilate van Hausbrauerei Pinkus smaakt uitstekend.


Friedensroute
De Promenade is ook het beginpunt van een scala aan fietsroutes de stad uit het groen in. De Nederlands groep journalisten groep kiest als eerste de 170 kilometer lange Friedensroute naar Osnabrück: de route van de boodschappers te paard tijdens de onderhandelingen voorafgaande aan de Vrede van Munster. De onderhandelaars van de strijdende partijen hadden afgezonderd van elkaar kwartier gekozen in beide steden.
Het is even wennen aan de bewegwijzering met Kreuzungspunkten en Zwichenwegweiser, maar de route is doordacht gekozen over afwisselend fietspaden en rustige landwegen. In het landschap staan imposante vakwerkboerderijen met op het houtwerk religieuze spreuken.
Op deze route is het vakwerkstadje Tecklenburg is niet alleen figuurlijk met ook letterlijk een hoogtehoogtepunt: 12% geeft de waarschuwing bij de klim aan.


Emsauenweg
Zuidelijker van de Friedensroute loopt de Emsauenweg van 110 kilometer. Deze route is op zich weer een onderdeel van de 375 kilometer lange EmsRadweg van Paderborn naar Emden.
De Eems is hier een nietig stroompje. De route voert o.a. door het bedevaartsstadje Telgte. Voor de lunch strijkt de groep neer op het terras van Bauerncafé. Fietsers zijn welkom, geeft een herkenbaar bord aan. De boerencafés in deze streek hebben zich zelfs verenigd in een organisatie. Een plattegrondje geeft aan waar deze aangesloten boerencafés te vinden zijn.


100-Schlösserroute
Fietsparadepaardje van het Münsterland is de 100-Schlösserroute. Op sommige stukken schampt deze route bijna de Nederlandse grens. Het landsschap is een voortzetting van het golvende Twentse landschap met rustieke Saksische boerderijen.
De route doet haar naam eer aan: vooral de waterburchten liggen er fraai bij. Volgens de gids die de rondleiding verzorgd is het indrukwekkende kasteel Visschering in Lüdinghausen feitelijk maar van beperkte betekenis, omdat de bewoners tot de lagere adel behoorden.
Ook langs de Dinkel en de Vecht liggen prachtige burchten in het water. Volg je deze riviertjes stroomafwaarts, dan kom je vanzelf weer terug in Nederland.


Na afloop van de dagen op de fiets praten de journalisten uitvoerig na met Heike Rieger, projectleider van Geheim over de Grens. De groep toont zich uitgelaten over de kwaliteit van de fietsroutes en de voorzieningen. Alles blijkt tot in de puntjes zijn geregeld.
“Wat jullie gezien hebben is slechts een klein deel van ons aanbod. We hebben nog meer fraaie fietsroutes met een thema,” zegt Rieger trots.
Zit het fietsen een dagje wat minder mee, dan kunnen de fietsende gasten gemakkelijk gebruik maken van een van de vele locale spoorbaantjes. De instap is laag en er is voldoende ruimte voor fietsen in de treinen.


Een puntje hebben de Nederlandse journalisten aan Heike Rieger duidelijk gemaakt: Nederlandse fietsers zijn de grootste gebaksconsumenten ter wereld. Zij verwachten dat ’s morgens tussen zo’n 10 en 11 uur de koffie met gebak klaar staat. “Dat is mij nu volkomen duidelijk. Ik ga er aan werken,“ reageert de projectleider vol inspiratie door de reactie van de Nederlandse journalisten.


Geheim over de Grens heeft veel informatie over fietsen en voorzieningen in het Münsterland en omgeving: ook in het Nederlands.
Geheim over de Grens biedt een speciale site in het Nederlands aan: www.geheimoverdegrens.nl
 

Münsterland, fietsparadijs net over de grens | 0 reacties | Aanmelden nieuw account
Reacties zijn voor verantwoording van degene die ze heeft geplaatst. Dit portaal is niet verantwoordelijk voor de inhoud.

Thema's

Nieuws inzenden

Heeft u een leuk nieuwtje, verhaal of ander bericht dat u graag op deze site zou willen zien? Dat kunt u hier inzenden.
Wel verzoeken wij u om u hier eerst even te registreren.

Zoeken

Online bezoekers

Gast(en): 11

Gebruikersfuncties

:

:

Heeft u nog geen account?
Meld u dan nu aan als nieuwe gebruiker
Wachtwoord vergeten?