OutdoorMania

Fietsers krijgen nieuwe landelijke online routeplanner

De Fietsersbond, het Landelijk Fietsplatform en het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) hebben besloten om samen een landelijke online routeplanner voor recreatieve fietsers maken. Komend voorjaar wordt dit nieuwe systeem via diverse websites gepubliceerd.

In deze nieuwe routeplanner zullen onder meer de Landelijke Fietsroutes (LF-routes) en de knooppuntsystemen in het land worden opgenomen. Dat betekent dat elke fietser vanaf voorjaar 2009 met één uniforme routeplanner zelf zijn recreatieve fietsroute kan uitzoeken en aan de hand daarvan door Nederland kan fietsen.
 

Toeristische fietsrouteplanner

Queens’ Bicycle Race vormde donderdag 11 september de intromuziek voor de toeristische fietsrouteplanner in Gelderland en Overijssel. Met het downloaden van de eerste route gaven de gedeputeerden Carry Abbenhues (Overijssel) en Annelies van der Kolk (Gelderland) het startsein tot ‘digitaal fietsen’ in beide provincies.


Met de eigen pc kunnen fietsers nu zelf routes plannen over de nieuwe fietsroutenetwerken van Twente, Vechtdal Overijssel en de IJsseldelta. De fietsrouteplanner is te vinden op de toeristische websites van deze regio’s en op www.fietseninoverijssel.nl. Ook toont de routeplanner de ‘beste’ fietsroutes door deze gebieden. Alle routes kunnen gratis worden afgedrukt en gedownload voor een gps-ontvanger of TomTom.
 

Fietsroutes Goes uitgebreid

In Goes is het fietsroutenetwerk door Routebureau Zeeland uitgebreid met een nieuwe route door de binnenstad van Goes. Men kan Goes nu met de fiets doorkruisen vanaf het Goese Meer tot aan de Fruitlaan.

Zeeland kent dit het fietsknooppuntensysteem sinds 2006. Aan de hand van de genummerde bordjes en kaarten kunnen fietsers hun eigen route eenvoudig uitstippelen. Via het fietsroutenetwerk kan men nu dus ook door Goes heen fietsen.

 

Vulkan-Bike Trailpark geopend bij Daun

Mountainbikers zullen zich prima kunnen vermaken in het onlangs geopende Vulkan-Bike Trailpark bij Daun in de Vulkaaneifel, dat op een totale oppervlakte van 500 vierkante kilometer maar liefst 750 kilometer aan verschillende mountainbike routes biedt.

De routes hebben verschillende moeilijkheidsgraden en lengtes, zodat iedere mountainbiker wel aan zijn trekken kan komen. Een uitgebreide bewegwijzering biedt een goed overzicht van het hoogteverschil, steigingspercentage en de moeilijkheidsgraad van de verschillende routes.
 

Basiskaart Landelijke Fietsroutes is vernieuwd

De vroegere Basisgids voor de Landelijke Fietsroutes heeft onlangs een complete vernieuwing ondergaan. De nieuwe versie – Basiskaart netwerk LF-routes – bestaat uit 20 landsdekkende kaarten met daarop alle bewegwijzerde Landelijke Fietsroutes, inclusief de hierop aansluitende regionale knooppuntnetwerken.

Daarnaast staan in een bijbehorend gidsje nuttige tips en adressen gegeven. Met deze nieuwe uitgave kan de fietser naar eigen inzicht mooie meerdaagse vakantietochten samenstellen, van een weekendje tot een volledige vakantie.

De aanpassingen zijn voortgekomen uit eerder onderzoek onder LF-fietsers. De Basiskaart netwerk LF-routes is de opvolger van de succesvolle Basisgidsen Landelijke Fietsroutes deel 1 en deel 2, met meer dan een half miljoen verkochte exemplaren.
 

Nederlander kiest voor fiets tussen 500 en 1000 euro

Uit een recent onderzoek van de fietswebsite Fietsen Eén Twee Drie (www.fietsen.123.nl) blijkt, dat de populairste aanschafprijs van een fiets ligt tussen de 500 en 1000 euro. 42% van de bezoekers heeft een fiets in deze prijsklasse aangeschaft. Daarna volgt een fiets, die tussen de 1000 en 1500 euro kost. 23% kocht een dergelijke fiets.

Opvallend is, dat maar liefst 13% koos voor een fiets, die meer kost dan 2000 euro. De toegenomen populariteit van de elektrische fiets zal hieraan mede debet zijn. 11% van de bezoekers koos voor een fiets in de goedkopere prijsklasse: tot 500 euro. Eenzelfde percentage vond een fiets in het duurdere segment (tussen de 1500 en 2000 euro) weer het meest aantrekkelijk.
 

Fietsen en varen rond Stockholm

De omgeving van Stockholm is uniek in Europa: een hoofdstad gebouwd op 14 eilanden omgeven door een archipel van 30.000 andere eilanden. Wie de Zweedse hoofdstad en de omgeving goed wil verkennen kan nu terecht bij ‘Bike hike’. Deze organisatie zorgt voor rondtochten per fiets en boot met gids in zeven talen, waaronder Nederlands. De tochten starten vanaf Djurgården, het groenste stadsdeel van de Zweedse hoofdstad.
 

Fietsverkoop in 2007 gestegen met 6 procent

De verkoop van nieuwe fietsen is in 2007 met 6 procent gestegen tot 1,4 miljoen stuks. Uit de cijfers van RAI Vereniging en BOVAG blijkt ook dat de verkoop van elektrische fietsen is verdubbeld, tot in totaal 90.000 stuks. De organisaties verwachten dat ook de komende jaren de belangstelling voor deze e-bikes sterk zal toenemen.

Het Nederlandse koperspubliek waardeert een kwalitatief goede fiets, stelt hoge eisen aan rijcomfort en is bereid daarvoor te betalen. Fietsfabrikanten en fietsvakhandel spelen met een hoogwaardig aanbod en de daarbij behorende voorlichting en koopadvies alert in op deze wens. Kwaliteitsfietsen vinden hun weg naar de consument in overwegende mate via de fietsvakhandel. Die is met een aandeel van 74 procent verreweg de grootste aanbieder.
 

BOVAG-garantie ook op gebruikte fietsen

Je koopt een gebruikte fiets die er piekfijn uitziet en hartstikke fijn rijdt. Totdat op een dag het schakelen niet meer lukt. Het blijkt dat de derailleur niet goed is en dat hij moet worden vervangen. De kosten die je hiervoor maakt kun je uitsparen als er BOVAG-garantie op de fiets zit. Die garantie geeft het BOVAG-tweewielerbedrijf.

De bekende BOVAG-garantie, een begrip bij auto’s, is namelijk ook van toepassing bij aankoop van gebruikte fietsen. Op iedere gebruikte fiets van 250 euro of meer krijgt de koper zes maanden BOVAG-garantie. Natuurlijk geldt deze garantie alleen als u de fiets koopt bij een BOVAG-tweewielerbedrijf. Ook krijgt u drie maanden garantie op reparaties.
 

Mountainbiken in Vlaanderen

Vlaanderen telt zo’n 80 officiële mountainbikeroutes. Al die routes zijn uniform bewegwijzerd en op elke startplaats staat een aankondigingsbord met de nodige informatie. Deze mountainbikeroutes hebben een gemiddelde lengte van 35 km. De meeste zijn opgebouwd uit drie op elkaar aansluitende lussen die, naargelang de moeilijkheidsgraad, aangeduid zijn met een gekleurd signalisatiesymbool. 
 

Thema's

Nieuws inzenden

Heeft u een leuk nieuwtje, verhaal of ander bericht dat u graag op deze site zou willen zien? Dat kunt u hier inzenden.
Wel verzoeken wij u om u hier eerst even te registreren.

Zoeken

Online bezoekers

Gast(en): 14

Gebruikersfuncties

:

:

Heeft u nog geen account?
Meld u dan nu aan als nieuwe gebruiker
Wachtwoord vergeten?